Zofingen ITU Powerman Long Distance Duathlon World Championships med 6 danske medaljer!

sep 11, 2019

Skrevet af Jørn Kim Hansen – holdleder i Zofingen

Powerman Zofingen 2019

Søndag den 8. september var Powerman Zofingen for 31. gang på programmet, og siden 1997 som VM på langdistance duathlon – 9,6k løb (220 hm), 142,7k bike (1.675 hm) og afsluttende 29,7k løb (330 hm) stod dagens menu på! Og såvel begge løbeture som cykelruten foregik i stærkt kuperet terræn i Schweiz. Som arrangørerne selv beskriver det – ”Wenn der Powerman Zofingen zur austragung der weltmeisterschaft im duathlon ruft, pilgern athleten aus über 30 nationen nack Zofingen, dem mekka des duathlonsport.

Triatlon Danmark var igen repræsenteret med et stærkt Team AG Denmark, som alle ville give den bedste version af sig selv for igen at tage medaljer med hjem til Danmark. Med 13 AG-landsholdsatleter og 3 deltagere i den åbne klasse var Team AG Denmark klar til fight i bjergene omkring Zofingen. Der var desværre afbud fra Pernille Kinnunen, Roskilde Tri og Mads Kaa Jørgensen, Aalborg Triathlon Klub pga. skader. Så 11 AG-landsholdsatleter stod klar til kamp søndag morgen med udsigt en lang dag på kontoret, hvor vejret desværre ikke var med os. Det havde regnet det meste af natten til søndag, så der var udsigt til vådt og koldt vejr. Temperaturen fra morgenstunden var vel omkring 10g og henover dagen vel max. 12-13g nede i selve Zofingen, men koldere i bjergene som skulle passeres 3 gange på cykelruten. Dagen var præget af meget regn, og cykelruten var udover at være kuperet (1.675 hm), endnu mere teknisk på nedkørslerne end tilfældet er ved tørre veje. Deltagerne kunne berette om silende regn og meget vand på nedkørslerne, så der skulle køres fornuftigt and safe.

Men hvordan gik det så?

Vores 5 piger i AGE Group Women startede på 1. løb kl. 8:12 efter 10 min. forsinkelse og på det tidspunkt var det faktisk fint vejr og tørre veje i selve Zofingen. Maria Buchvoll (Aalborg Triathlon Klub), Chiin-Hooi Fjord (Multiatleterne), Kirsten Mørch (SMT-Silkeborg), Else Grønkjær-Bloch (Esbjerg Tri- og Motion) og alderspræsidenten Bonnie Ridderberg (Tri 4) kommer alle fint igennem de 9,6 km og ud på cyklen, klar til at møde bjergene……..en stor udfordring og ikke mindst diskussion om morgenen, var hvor meget tøj der skulle tages på……..og ikke mindst regnjakke or not (ITU havde givet lov til at deltagerne pga. vejrudsigten måtte køre i transparente regnjakker). Da klokken var 9:02 gik starten for AGE Group Men, hvor Team AG Denmark var repræsenteret ved Steen Jespersen (Tri 4), Daniel Larsen og Nicklas Hammerstrand (Triple North, Lyngby), Henrik Valsted (Randers Freja Triathlon), Lars Brix (SMT-Silkeborg) og den forsvarende verdensmester i AG40-44 Karsten Dahl (SMT-Silkeborg).

Desværre måtte Steen Jespersen trække sig fra løbet allerede efter 1. omgang på 5 km, pga. en lægskade som ikke ville helt med rundt, som Steen gerne ville det, øv for det. Karsten Dahl, som natten før raceday havde haft lidt bøvl med ryg/læg kommer ud til bike som nr. 3 efter at have løbet 36:31 for de 9,6 km på første løbetur.

Den første dansker som dukker op i Altstadt Zofingen efter 1. omgang på cykel er Maria Buchvoll, som i år havde bestemt at der skulle medalje med hjem til Aalborg (sluttede som nr. 4 i 2018). Maria ligger nr. 2 i AG40-44 godt 2 min./30 sek. efter nr. 1. Det hul får Maria lukket og løber ud til 2. løb som nr. 1. Denne placering holder Maria stadig ved 20,5 km, hvorefter hendes forspring som på et tidspunkt var på 3 min. stille og roligt forsvinder og ved 25,5 km er Maria passeret af den senere verdensmester i AG40-44. Men sølvmedaljen kom med hjem til Aalborg. Chiin-Hooi Fjord, som kommer ud til bike som nr. 4 får sig hurtigt kørt op som nr. 3 og der bliver hun konkurrencen ud. Kirsten Mørch og Else Grønkjær-Bloch kommer ud til bike stort set samtidig, og hurtigt viser det sig at det er mellem de to at verdensmesterskabet i AG60-64 skal placeres. Else viser dog hurtigt, at hun er en ”djævel på cykel” og trækker hurtigt fra, og vedbliver at være nr. 1 konkurrencen ud og dermed verdensmester i lang duathlon. Kirsten Mørch fighter sig igen igennem strabadserne i Zofingen for 4. år i træk og slutter som en flot nr. 2 i AG60-64. Et par seje tøser af ældre årgang vi har der!

Tilbage til herrernes race, der bliver kørt hårdt til trods vejret, og meget hurtigt er de første atleter pga. defekter/styrt ude af gamet til DNF L

De danske AG atleter holder sig godt til, og Karsten Dahl fører på cyklen stort set indtil de 135 km, hvorefter watt-tallet går markant ned pga. nedkøling. Her er som Karsten selv beskriver forløbet:

”En kæmpe lussing…👋 den havde jeg ikke lige set komme

Jeg havde bøvlet lidt med læggen og ryggen op til stævnet, men følte mig i god form og klar til at gå efter guldet. Jeg tog en beslutning om at race i samme tøj som sidste år. Korte bukser og korte ærmer. Det viste sig at være en dum og dårlig beslutning. Jeg havde ganske enkelt fået for lidt tøj på i forhold til vejret, så jeg frøs helt til is og kroppen lukkede helt ned efter ca. 70 km. Første løb gik lige efter planen. Efter første runde på cyklen havde jeg lagt mig i spidsen, og jeg kommer også fornuftigt af sted på anden runde. Men efter 70 km kan jeg mærke, at noget er galt, og efter 90 km lukker kroppen helt ned. Det går stille og roligt op for mig, at jeg er total nedkølet. Ind mod T2 tænker jeg… jeg løber mig til varmen! Men jeg kommer næsten ikke af cyklen, før end jeg bliver spurgt, om jeg er “ok” eller “done”. Kommer i løbeskoene, men alt er lukket ned nu, så jeg må aflevere chippen.

Læring…kort/kort i 12-13 grader og regn kan ikke anbefales.

Folie, tæpper, varmedunke, saltvand i drop og 3 kopper suppe… og en time senere var jeg ved at få varmen igen.”

Så Karstens beskrivelse fortæller meget godt, hvilke forhold der blev kørt under og hvorfor så mange endte op med en DNF. Samme skæbne overgik desværre også Bonnie Ridderberg, som ved at gennemføre kunne være blevet verdensmester i AG70. Men desværre måtte Bonnie trække sig efter cyklingen, hvor hun også var totalt nedkølet og havde svært ved overhovedet at styre cyklen på sidste omgang.

I AG25-29 havde vi to unge knægte med, Nicklas og Daniel, som kørte lang duathlon for første gang. Nicklas kommer ud til bike som nr. 3 og der bliver han, trods et styrt på cyklen med bøjet bagskifter og lidt hudafskrabninger til følge……….konkurrencen ud. Daniel kommer ud som nr. 4 efter 1. løb og slutter som nr. 4. Godt kæmpet drenge!

I AG50-54 var Danmark repræsenteret ved Lars Brix (i vennekredse kaldet ”The Flying Dane”). Det skulle vise sig i løbet af dagen at Brix var flyvende. Kommer ud fra 1. løb som nr. 7, men allerede efter 85 km bike ligger Brix nr. 2 og der bliver han også konkurrencen ud. I samme AG deltog Henrik Valsted, som gav den et skud for 3. år i træk (DNF i 2017 og 2018), men i år kom den i hus………en flot placering som nr. 14 og smil og vilje på hele dagen igennem.

En lang dag på kontoret, mange defekter, mange udgåede, såvel PRO-atleter som AG-atleter!

 

MEN, 1 x GULD, 3 x SØLV og 2 x BRONZE – det kan vi være stolte af og igen godt repræsenteret på podiet ved ”Medal and Award Ceremony” søndag aften i Stadtsaal Zofingen. Well done Team AG Denmark 2019.

Næste år er stævnet rykket til den 20. september, som er meget sent, men rykket pga. ITU Multisport World Championships 2020 i Almere, så måske ses vi der med landshold i såvel duathlon som triathlon. Og duathlon landsholdet er helt klar parat til igen at repræsentere Triatlon Danmark i april ved EM i Almere 2020.

 

Tak for denne gang, det er en fornøjelse at være holdleder for så dedikerede atleter J

Jørn Kim Hansen
”Don’t try it, do it”

 

 

Finisher – Powerman Zofingen WC Long Duathlon 2019

 

ITU – AG M25-29

Nr. 3 – Nicklas Hammerstrand – 8:11:29

Nr. 4 – Daniel Larsen – 9:16:24

ITU – AG M50-54
Nr. 2 – Lars Brix – 7:51:00

Nr. 14 – Henrik Valsted – 9:36:33

 

ITU – AG W35-39
Nr. 3 – Chiin-Hooi Fjord – 8:51:36

ITU – AG W40-44

Nr. 2 – Maria Buchvoll – 8:24:41

ITU – AGW60-64

Nr. 1 – Else Grønkjær-Bloch – 9:25:25

Nr. 2 – Kirsten Mørch – 10:05:00

 

OPEN Race – Men AG 45-49

Nr. 9 – Janus Fievé Eskesen (STK90) – 8:35:15

Nr. 19 – Ferry Adler (Kvik Tri Team) – 9:37:30

Nr. 22 – Chinthaka Jayaweera (Birkerød) – 10:08:58

 

Samlet resultatliste se her 

Her løbers der koncentreret ud af skiftezonen (Foto: Fotografen)
Age Group-atleter på podiet ved VM Powerman i Zofingen

Age Group-atleter på podiet ved VM Powerman i Zofingen

Ved det netop overståede 2021 World Triathlon Powerman Long Distance Duathlon Championships Zofingen var Danmark også repræsenteret blandt Age Group (AG)-atleterne og det med fine resultater til følge. læs mere…

Testsamling i september 2021

Testsamling i september 2021

Lørdag blev der afholdt testsamling for ungdomstriatleterne. Testsamlingen blev afholdt i forbindelse med ungdomscampen på Glamsbjerg Idrætsefterskole…