Udviklingsforløb for eliteatleter

Vejen henimod at blive en eliteatlet er ikke statisk, og der er stor forskel på, hvordan atleterne når derhen. Nogle starter som helt unge i en triatlonklub og har så og sige fået triatlon ind med modermælken, mens andre kommer fra andre sportsgrene og derfor først i en senere alder påbegynder deres triatlonkarriere.

De forskellige indgange til sporten betyder, at der kan være stor forskel på hvornår atleternes udvikling topper, og man kan derfor ikke lægge en one-size-fits-all-model for den optimale udvikling af eliteatleterne frem mod verdenseliten.

For nogle eliteatleter vil det betyde, at de anbefales at tage et eller to sabbatår fra studie eller arbejde og satse 100% på sporten, mens det for andre eliteatleter anbefales at de f.eks. vælger at studere/arbejde på halvtid, mens de fortsætter med at satse på sporten.

Nedenfor er skitseret en model for et muligt kronologisk udviklingsforløb for eliteatleter, der viser forskellige scenarier og hvilke anbefalinger, som følger med i de tænkte scenarier.

Da det netop er tænkte scenarier, er det vigtigt, at alle eliteatleter bliver vejledt årligt om deres muligheder. Er det f.eks. realistisk i en alder af 25 år at nå verdenseliten, eller bør man i stedet overveje en civilkarriere og stadig være en del at triatlonmiljøet enten i den danske eliteklasse eller som Age Group-atlet — en gang triatlet altid triatlet!