Powerman Zofingen 2018 – VM Langdistance Duatlon

sep 13, 2018

Her løbers der koncentreret ud af skiftezonen (Foto: Fotografen)

Foto: Jørn Kim Hansen

Tre flotte medaljer til Danmark til VM Langdistance duatlon i Zofingen 

I forrige weekend blev der nok en gang afviklet det legendariske Powerman Zofingen som samtidig tjente som verdensmesterskaberne i langdistance duatlon.
Danmark stillede med 12 deltagere fordelt på henholdsvis AG damer og herrer samt Elite.

Læs nedenfor beretningen fra Team Manager Jørn Kim Hansen og bliv taget med ind helt bag kulisserne til dette legendariske stævne.

Her løbers der koncentreret ud af skiftezonen (Foto: Fotografen)

Foto: Jørn Kim Hansen

Dagen er søndag 2. september 2018 og kl. 08:00 lyder startskuddet til elite-kvindernes race. Forude ligger på denne søndag, med morgentemperatur på 10 grader, overskyet og ingen regn – 10km løb, 150km cykling og afsluttende 30km løb i det bjergrige terræn omkring  Zofingen (hyggelig by i det nordlige Schweiz med 11.000 indbyggere og afstand til Zürich på små 60km).

Danmark er igen flot repræsenteret til den 30. udgave af “No 1 in duathlon” og det gælder igen VM på langdistance. I kvindernes stærke elitefelt starter Marie Brandt Schultz, og i fravær af de sidste 3 års vinder, briten Emma Pooley er årets konkurrence meget åben. Kl. 08:02 går starten for de kvindelige AG-atleter, hvor Danmark er stærkt repræsenteret ved Chiin-Hooi Tan og Louise Høeberg i AG35-39 år (begge rookies i Zofingen), Pia “Embrunman” Nielsen og Maria Buchvoll (rookie i Zofingen) i AG40-44, Carol Rasmussen (rookie i Zofingen), dansk mester og europamester 2018 i Powerman Vejle på distancen 10-60-10, i AG50-54 og Kirsten Mørch, ligeledes dansk mester og europamester i Vejle, i AG55-59. Så igen et meget stærkt dansk hold på kvindesiden. Kl. 9:00 går så starten til elite-herrernes race, hvor Danmark er repræsenteret ved Søren Bystrup, som kom til Zofingen med en sejr fra Powerman Austria og forinden dagens løb havde meldt ud at et verdensmesterskab i Zofingen var den store drøm som en afslutning på en flot og glorværdig karriere i duathlon på topniveau. Endvidere havde vi også Kasper Laumann Hartlev til start, og Kasper er altid god for en fantastisk slutspurt på det afsluttende løb. Kl. 9:02 gælder det så herrernes AG-gruppe, hvor Danmark er repræsenteret ved Karsten Dahl (rookie i Zofingen) i AG40-44, og sølvvinder ved EM i Vejle, men stærkt opsat på at få revanche over den stærke belgier Wim de Coene. Herudover stillede Danmark til start med Henrik Vahlsted og Steen Jespersen i AG45-49, begge tidligere deltagere i Zofingen.

I dagene op til raceday kom der en del regn, og med en ændret rute på såvel løb som på cykeldelen, og for cykeldelens vedkommende, en mere teknisk betonet rute med et par hårnålesving og et par skrappe nedkørsler, så håbede alle på tørvejr til racet søndag. Det fik vi og der kom kun en lille smule regn sidst på dagen, og temperaturen sned sig op på 18g og lidt sol ind imellem.

De 9,3k løb på første løbetur fordelt på 2 omgange, startede som hidtil med stort set at gå lige op i himlen og med 200 højdemeter, så skulle der disponeres fornuftigt, men alligevel holdes fast i konkurrenterne. Som coach for AG-landsholdet havde jeg fået instrukser om hvem der skulle holdes øje med og hvem der skulle gives tider – op til eller ned til – i forhold til de danske atleter. Alle kommer rigtig fornuftigt igennem de første 9,3k og nu venter der så 3 omgange af små 50k på cyklen, hvor de første 15k er forholdsvis flade og ubesværede at komme igennem, herefter køres der tilbage mod Zofingen og ind igennem Altstadt på brosten, hvor atleterne også cyklede ud og så ud på den bjergrige del af ruten på 35k. Her er Bodenberg skiftet ud med Wiliberg, hvor nedkørslen var mere teknisk end på Bodenberg. Der er selvfølgelig altid delte meninger om en rutes beskaffenhed og hvor aggressivt den enkelte vil køre ruten. Men med i alt 1650 højdemeter og med en indlagt pavé ala cykelklassikeren Roubaix, jo Zofingen har skam det hele med………… så skulle der også disponeres på cykeldelen inden de strabadserende afsluttende 27,2k løb fordelt på 3 runder, hvor der ventede 336 højdemeter. Løberuten gik også igennem Altstadt og tilbage til T1/T2 for derefter at gå op i bjergrigt terræn ovenfor Zofingen.

Marie Brandt Schultz stiller cyklen i T2 som nr. 8. Søren Bystrup som har været syg op til løbet, kommer ind som nr. 15 og i princippet ude af en topplacering. Men som den sportsmand Søren er, fighter han videre og giver lige en melding om “at jeg skal nok gennemføre”. Søren havde om fredagen ved præsentation af elitefeltet modtaget prisen som “Powerman Zofingen Ambassador”. En titel som vores tidligere elite-kvinde Susanne Svendsen modtog i 2017, og ved at gennemføre kunne Søren komme i det fine selskab blandt dem som har gennemført Zofingen som 10 x Finisher. Kasper har heller ikke en af sine bedste dage på cyklen, og kommer ind til T2 som nr. 19.

AG-kvinderne skiller sig ud og vil med frem, hvor podiepladserne er i udsigt. Således stiller Pia “Embrunman” Nielsen cyklen som nr. 2 i sin AG og har kørt virkelig stærkt. Det samme gør Carol i sin AG, Maria Buchvoll kommer ind til T2 som nr. 4, hvilket også Chiin og Kirsten gør, mens Louise kommer ind lige efter Chiin i AG35-39. Blandt vores herrer har Karsten Dahl lagt en meget aggressiv raceplan, som hed at have de forreste i sin AG i syne på første løbetur, for så at give den max gazz på første runde af cyklingen, for der at prøve at sætte sine nærmeste konkurrenter, herunder belgieren, som slog Karsten i Vejle. Det betyder at Karsten løber første løbetur på imponerende 36:20 (her løb til sammenligning Søren i 32:15 og Kasper i 33:16). Karsten får slået hullet på første runde cykling og sætter cyklen i T2 som første mand inde og med 6 min. ned til tyskeren Torsten Wambold og 10 min. ned til belgieren Wim de Coene…………”let the race begin”!

Steen Jespersen, som inden løbet var lettere løbeskadet sætter cyklen som nr. 5, men udgår kort efter starten på sidste løbetur. Det samme gør desværre Henrik Vahlsted, som når igennem første runde af de 3 afsluttende runder på sidste løb. Samme skæbne overgår Pia, som løber små 2-3k, hvorefter knæet ikke helt vil med mere og det besluttes at Pia stopper her! Ærgerligt, da Pia virkelig var tændt på opgaven og med en podieplacering indenfor rækkevidde. Herefter rykker Maria Buchvoll op som nr. 3 i AG40-44 med udsigt til en podieplacering. Carol, der som forventet har kværnet løs på cyklen, løber ud som nr. 2 og der bliver hun resten af løbet, og i øvrigt med hurtigste tid på de afsluttende 27,2k. Chiin og Louise løber begge stabilt og slutter som henholdsvis nr. 4 og 5 i AG35-39. Flotte rookie præstationer og Chiin bebudede inden løbet af hun gik efter en sluttid på 8:30 og sluttiden blev 8:31 – respekt for det! Maria Buchvoll og Kirsten Mørch får begge problemer med maven, og desværre koster det Maria en podieplads med en margin på 2 min., mens Kirsten endnu engang får sig fightet igennem til en bronzemedalje.

Men tilbage til Karstens kamp for at blive verdensmester…………”truslen kommer som bekendt altid bagfra” og det holder også stik på det afsluttende løb, hvor Karstens forspring, dog stadig under fuld kontrol, skrumper ind for hver omgang, og hvor belgieren virkelig haler ind og henter tyskeren, og med 3-4k tilbage af løbet får Karsten en melding om at forspringet nu kun er på små 5 min. “Wingman” Søren Bystrup viser sig her som den store sportsmand og det forbillede som Søren har været for duatleterne igennem mange år, og bliver ved Karstens side og følger med ham hjem. “Weltmeister” Karsten Dahl står distancen og falder sammen over målstregen kun 1 minut og 24 sek. før belgieren i mål………men den holdt hjem og sikken en triumf for en rookie i Zofingen. Og tilmed en overall placering som nr. 21 lige efter Kasper Hartlev.

Powerman Zofingen 2018 done, og efter besøg hos samaritterne med 3 af de danske deltagere, så var vi klar til det store award- show, som altid afslutter “the show in Zofingen”. 1 x verdensmester Karsten Dahl, 1 x sølvmedalje til Carol Rasmussen og 1 x bronzemedalje til Kirsten Mørch samt en flot nr. 8 hos elite kvinderne til Marie Brandt Schultz. Det kan vi være stolte af og som altid er Zofingen et fantastisk setup, som varmt kan anbefales, hvis man er til langdistance og en “lang dag på kontoret”!

Msh
Coach for AG-landsholdet i Zofingen 2018
Jørn Kim

Her følger de danske placeringer:

Elite-kvinder
Nr. 8. Schultz Marie Brandt              7:47.20,4

Elite-herrer
Nr. 15: Hartlev Kasper Laumann     6:52.19,7
Nr. 16 Bystrup Soren                          6:54.51,8

AG35-39 kvinder
4. Tan Chiin-Hooi                               8:31.10,4
5. Hoeberg Louise                               9:31.10,7

AG40-44 kvinder
4. Buchvoll Maria                               8:33.11,2  

AG50-54 kvinder
2. Rasmussen Carol                           8:24.55,0

AG55-59 kvinder
3. Morch Kirsten                               10:08.11,3

AG40-44 Mænd
1. Dahl Karsten                                    6:52.34,5

Link til den totale resultatliste HER

TRIATLON 2021 UNGDOMSCAMP

TRIATLON 2021 UNGDOMSCAMP

Kunne du tænke dig en weekend sammen med 99 andre ungdomstriatleter? Så er Triatlon Danmarks Ungdomscamp lige noget for dig. Læs mere …

Alberte Kjær Pedersen vinder World Cup i Mexico

Alberte Kjær Pedersen vinder World Cup i Mexico

Den danske triatlet Alberte Kjær Pedersen har vist forrygende form de seneste uger med flere flotte resultater på World Cuppen, og i dag stemplede hun så helt ind i verdenseliten med en suveræn flot sejr ved World Cuppen i Huatulco i Mexico.

Opfølgning på weekendens internationale konkurrencer

Opfølgning på weekendens internationale konkurrencer

Den netop overståede weekend bød (endelig) på en hel masse international aktivitet. Der var både Europe Cup for Juniorer og Eliten i Olsztyn, Polen, WTS i Arzachena, Italien, Challenge St. Pölten, Østrig og det første langdistancestævne i Europa siden foråret 2020 – og alle stederne var der danskere til start. læs mere …