Paratriatlon

I paratriatlon deltager man under de samme grundvilkår som andre triatleter i træning og konkurrence. Der er en række forskellige distancer, man kan konkurrere i på breddeniveau i både Danmark og udlandet.

Udstyret er identisk med triatlonudstyr generelt. Der er mulighed for få tilpasninger på cykel- og løbedelen i paratriatlon afhængig af den klasse, paratriatleten placeres i (se mere under Klassifikation).

I konkurrence følger paratriatleter regler under både World Triathlon og Triatlon Danmark, samt de lokale stævnereglementer. 

 

Samarbejde Parasport Danmark og Triatlon Danmark

Samarbejde mellem Triatlon Danmark og Parasport Danmark omkring udvikling og rekruttering til Paratri i Danmark.

Med afsæt i udviklingen af idrætstilbud til mennesker med en funktionsnedsættelse har Parasport Danmark og Triatlon Danmark igangsat et samarbejde.

Målet er:

– At få synliggjort ParaTri som en attraktiv idræt for flere forskellige personer.
– At få gjort klubber i Triatlon Danmark opmærksom på ParaTri og nye medlemsgrupper.
– At få skabt grundlag for at arrangere ParaTri stævner i Danmark.
– At tilbyde kvalificeret klubtræning til personer med en funktionsnedsættelse som har interesse for triatlon.

Vi kan bidrage med viden og erfaringer om træning, målgrupper, klassificering og tekniske områder i ParaTri, så alle føler sig godt klædt på.

Har du/I interesse for paratriatlon, så tøv ikke med at kontakte Parasport Danmark eller Triatlon Danmark.

Kontaktpersoner

Parasport Danmark 

Anders Dehlholm

Idrætskonsulent

E-mail: ade@parasport.dk

Telefon: 20 32 42 26

 

Triatlon Danmark 

Telefon: 28 29 43 04

Mail: post@triatlon.dk

Generel info

Konkurrencetyper

Paratriatleter deltager på lige fod med andre atleter i løb og stævner. Den officielle internationale distance i paratri er sprintdistance 750 m svømning – 20 km cykling – 5 km løb, men paratriatleter deltager i alle distancer op til Ironman.

Hvem kan deltage?

Paratriatlon kan dyrkes af alle personer med en funktionsnedsættelse. På klub- og konkurrenceniveau ses der i dag kun atleter med fysiske funktionsnedsættelser og synshandicap. Som i alle andre handicapidrætter er der et mindstehandicap, der skal opfyldes.

Kom med på Age Group Landsholdet

Alle paratriatleter er også velkomne på Age Group Landsholdet. Der gælder samme regler om tilmelding til Age Group Landsholdet som for andre medlemmer. Dog indplaceres paratriatleter som udgangspunkt i kategori C (uden kvalifikation), og kan derefter opkvalificeres på baggrund af præstationer jf. kvalificering til kategorier på Age Group Landsholdet, på lige fod med andre medlemmer.

Klassifikation

Klassifikation

I paratriatlon opereres der med en funktionsopdeling i op til ni klasser blandt atleterne, som er forskellig fra den aldersgruppeopdeling, der anvendes i triatlonverdenen. Det betyder, at der forud for en konkurrence er foregået en fysisk/funktionel vurdering af den enkelte atlets styrke og bevægelighed, som måles via et internationalt testsystem fra World Triathlon.

Særligt uddannede klassifikatører tester paratriatleten led for led og muskelgruppe for muskelgruppe. I hver bevægelses- og muskeltest tildeles paratriatleten en score (0-5). En særlig omregning tildeler hertil point i forhold til den enkelte muskelgruppes betydning i de tre idrætter i triatlon. Fx har det stor betydning i hvor stor grad lårmusklen fungerer kontra underarmsmusklen, hvormed point i muskeltest for lårmusklen har en større omregningsfaktor end underarmsmusklen. Ligeledes har det betydning, om man har fungerende knæled eller er benamputeret over knæet i løbe- og cykeldelen i paratriatlon. Den samlede score placerer paratriatleten i en af de 9 klasser.

Læs mere om klasserne på World Triathlons hjemmeside i linket her på siden.