Nye corona-restriktioner kan få store fysiske og mentale omkostninger

okt 23, 2020

En markant nedsættelse af forsamlingsforbuddet vil ramme foreningslivet benhårdt og få store fysiske og mentale omkostninger for danskerne.

 

23. okt 2020 11:24
Presse Politik
Af: Morten Mølholm Hansen

Regeringens nye bebudede coronarestriktioner kan ramme foreningslivet som en hammer. Hvis forsamlingsforbuddet f.eks. bliver sat ned til 10 personer, vil det i praksis gøre det tæt på umuligt dyrke foreningsidræt.

Det gælder ikke bare stævne- og turneringsaktiviteter, som må indstillet, mens også almindelig daglig træning, som i vid udstrækning bliver umulig at gennemføre.

”Jeg er dybt bekymret for de efterfølgende fysiske og mentale konsekvenser, hvis befolkningen og især børn og unge ikke længere har mulighed for at dyrke idræt med hinanden. I foreningsidrætten får børnene pulsen op og udviklet deres motorik, men i foreningerne indgår de også i sociale fællesskaber, som er af afgørende vigtighed for deres trivsel i hverdagen,” siger Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i DIF.

Ønske om en dispensation

DIF har et ønske om, at foreningslivet kan blive undtaget fra en nedsættelse af forsamlingsforbuddet, fordi det, at vi fortsat kan dyrke idræt med hinanden, har så stor betydning for, hvordan vi fysisk og mentalt kommer gennem det kommende vinterhalvår.

”Jeg er bange for, at de sundhedsmæssige og mentale konsekvenser af en nærmest reel nedlukning af foreningsidrætten bliver meget, meget alvorlige. Vi oplevede i forbindelse med forårets restriktioner, at danskerne i stor stil hold op med at dyrke motion og blev inaktive, da de mistede tilbuddene fra foreningsidrætten. Det kommer til at ske igen,” siger DIF-direktøren.

Tal fra Idrættens Analyseinstitut viste, at andelen af danskere, der dyrkede sport og motion faldt fra 55 til 39 procent i forbindelse med restriktionerne i foråret. Men det er ikke kun danskernes motion, der er i spil. Det er hele den frivillige foreningsstruktur også.

”De frivillige kræfter, som er hele forudsætningen for idrætsforeningerne, engagerer sig i foreningsarbejdet, fordi det er sjovt og ikke af økonomiske årsager. Disse frivillige kræfter var voldsomt udfordret i foråret med at finde hoved og hale i retningslinjer og med at holde kontakten til i medlemmerne via alle mulige kreative tiltag. Jeg frygter simpelthen, at de ikke magter det en gang til – især fordi nye restriktioner ser ud til at kunne fortsætte meget langt ud i fremtiden,” vurderer Morten Mølholm Hansen og forsætter:

”Mit ønske er, at regering, politiske partier og sundhedsmyndigheder meget grundigt gennemtænker, hvad de mere afledte og langtrækkende konsekvenserne bliver af de kommende restriktioner.”

Alberte Kjær Pedersen vinder World Cup i Mexico

Alberte Kjær Pedersen vinder World Cup i Mexico

Den danske triatlet Alberte Kjær Pedersen har vist forrygende form de seneste uger med flere flotte resultater på World Cuppen, og i dag stemplede hun så helt ind i verdenseliten med en suveræn flot sejr ved World Cuppen i Huatulco i Mexico.

Opfølgning på weekendens internationale konkurrencer

Opfølgning på weekendens internationale konkurrencer

Den netop overståede weekend bød (endelig) på en hel masse international aktivitet. Der var både Europe Cup for Juniorer og Eliten i Olsztyn, Polen, WTS i Arzachena, Italien, Challenge St. Pölten, Østrig og det første langdistancestævne i Europa siden foråret 2020 – og alle stederne var der danskere til start. læs mere …

Doping i breddeidrætten? Deltag i spørgeundersøgelse

Doping i breddeidrætten? Deltag i spørgeundersøgelse

Mens der de seneste 20 år er blevet undersøgt en masse om doping i elitesporten, er der stadig mange ubesvarede spørgsmål om doping i breddeidrætten. Derfor sættes der nu fokus på området gennem en undersøgelse, der er den hidtil største af sin slags – og jeres foreninger kan hjælpe med at gøre os alle klogere.