OL-ruten i Rio vil sætte sig i benene

aug 15, 2016

Da OL-ruten blev præsenteret for halvandet år siden var danske Andreas Schilling ganske godt tilfreds. Det skyldtes, at cykelruten så ud til at være rigtig hård. Det er senere blevet bekræftet, at ruten er udfordrende og det er ikke utænkeligt, at der kan gøres en forskel på cykeldelen i Rio. Men det er ikke kun cyklingen der er udfordrende også svømmedelen kan blive en sjælden hård kamp i bølger om positionerne. Vi har bedt ungdomslandstræner Rasmus Stubager om at analysere den samlede rute forud for torsdagens race.

… HUSK torsdag d. 18. kl. 15.55 på dr.dk og kl. 17.00 på DR3…

Svømning – 1500m – 1 omgang
De 1500m svømning bliver sat i gang på den verdensberømte sandstrand Copacabana.
Når starten foregår som strandstart, så er der mulighed for at løbe sig frem i feltet på vej ned til vandet, en distance på 30-50m. Også det første stykke i vandet kan have stor betydning for hvordan hele svømmedelen kommer til at gå. Nogle triatleter er ekstra dygtige til at springe over bølgerne og lave delfinhop, og derved vinde placeringer inden selve svømningen starter.
I en konkurrence der varer små 2timer skulle man ikke mene, at selve starten på racet har den store betydning. I maratonløb bliver der fx ikke sprintet fra start. Det forholder sig imidlertid anderledes i kortdistancetriatlon, hvor placeringen i starten af svømningen er meget vigtig. Bliver man først lukket inde i en større gruppe er det meget vanskeligt at svømme sig frem i feltet. Desuden er det af afgørende betydning at have en god placering ved den første bøje, da der altid opstår kaos når 55 mand skal forbi på samme tid. Så man vil se triatleterne svømme de første par 100m for fuld kraft, som hvis de kun skulle svømme en 200m. Derefter vil der typisk falde lidt mere ro på feltet, når gruppen har sat sig.

I Rio kan der være nogle større bølger nær stranden samt lavt vand. Så vi vil nok se triatleter der udnytter bølgerne ved nærmest at surfe det sidste stykke ind, samt lave delfinhop i det lave vand.

Cykling – 40km – 8 omgange
Som nævnt er cykelruten meget interessant. Ikke mindst fordi Schilling er en meget dygtig cykelrytter og god til at køre opad. 8 omgange á 5km skal gennemkøres.

Allerede efter 600m cykling rammer triatleterne den første bakke på 400m med 10% stigning og igen efter 1,6km kommer der en tilsvarende bakke. Den ene nedkørsel er med skarpe kurver.
Der er også 2,5km cykling langs Copacabana på hver omgang, som er fladt, men med to 180graders vendinger.

Med denne ruteprofil er der lagt op til et meget interessant OL race! Umiddelbart lyder ruten måske ikke så udfordrende, men man skal huske på, at ruten skal gennemkøres 8 gange. Dermed er der 16 stejle bakker der skal forceres, samt 16 180graders vendinger. Det vil helt sikkert sætte sig i benene på triatleterne, og til testracet sidste år så vi da også nogle relativt langsomme løbetider efterfølgende.

Løb – 10km – 4 omgange
Løberuten er relativt flad og tager atleterne på en 2,5km ud-hjem strækning langs Copacabana.

Med sportslig hilsen
Rasmus Stubager
Tri Team SDU Centertræner og Ungdomslandstræner

 

Bonus info

Kortdistancetriatlons længste distance er OL-distancen, der består af 1500m svømning – 40km cykling – 10km løb. Det tager et sted imellem 1time 40min til 1time 50min at gennemføre denne distance for de bedste olympiske atleter alt efter rutens sværhedsgrad.

Til forskel fra langdistancetriatlon er det i kortdistancetriatlon tilladt at ligge på hjul, ligesom man kender det fra cykelløb. Denne forskel gør, at det er utrolig vigtigt at være god til at svømme, da man ikke vil have en chance for at hente en større gruppe cykelryttere, hvis man selv ligger langt bagude alene. Det er meget lettere at følge med, hvis man sidder i en gruppe fra starten af cykeldelen.
Ofte sker der ikke den helt store udskilning på cykeldelen. Derfor er det også en meget vigtig faktor i kortdistancetriatlon, at være en hurtig løber.

Cykelruterne er ofte på 5km som gennemkøres 8 gange. På ruter, hvor cykelruten er med mange sving og/eller bakker bliver de gode cykelryttere tilgodeset og på denne type ruter vil man af og til se, at et udbrud kan komme afsted. Schilling har tidligere haft held med at komme afsted et par gange på tekniske ruter.
Det er noget mere sjældent at se udbrud holde på flade ud/hjem ruter, hvor det er let at holde sig til gruppen.

 

Dommeruddannelse 2021

Dommeruddannelse 2021

Har du lyst til at være dommer til triatlonstævner? Så tilmeld dig Triatlon Danmarks dommeruddannelse den 8. august 2021. Læs mere ….

Verdens bedste søndagskontor

Verdens bedste søndagskontor

Jeg kalder pladsen bagpå for ”verdens bedste søndagskontor”, for man sidder fantastisk, har et suverænt overblik over atleterne, sådan beskriver Henrik Hansen det at sidde bag på motorcyklen som dommer til stævner i ind-og udland. Læs mere …