“Andreas Schilling vil gå aggressivt til værks” forudser sportschef

aug 18, 2016

Den danske triatlet Andreas Schilling har lagt en dristig plan forud for OL i triatlon torsdag den 18. Hans forcer som en af feltets stærkeste på cyklen gør, at han vil angribe konstant på den stærkt kuperede og teknisk krævende rute.

Den danske triatlet Andreas Schilling har over længere tid haft en stødt stigene formkurve og i de seneste World Triathlon Series (WTS) stævner er det blevet til flere topplaceringer senest en 4. plads i Stockholm 2. juli og en 8. plads i Hamburg 16. juli. Grunden til resultaterne er blevet lagt på cyklingen, hvor han med aggressiv kørsel har rystet feltet. Og han meldes nu helt klar til kamp og i sit livs form. Det kommer til udtryk i den taktik han har lagt sammen med sportschef Michael Krüger. Planen går ud på at køre aggressivt og ryste feltet inden det afgørende 10 kilometer løb.

… Den Olympiske Triatlon kan ses på dr.dk fra kl. 15:55 og på DR3 fra kl. 17:00 …

”Planen er, at han går aggressivt til værks. Han skal satse, hvor han er stærkest og det er på cyklen. I forhold til den krævende cykelrute er han blandt de 3-4 stærkeste og bedste, fortæller Dansk Triatlon Forbunds sportschef Michael Krüger.

Ikke med i svømningen
Han forventer ikke, at Andreas Schilling er med helt fremme efter svømningen på 1500 meter. Den danske atlet starter dog på en fordelagtig plads længst til venstre på startlinjen sammen med flere af storfavoritterne.

”Han har overblik og ro sammenlignet med dem, der starter midt på linjen. Der kan ske rigtig meget med strandstart og den branding de skal løbe ud igennem. Det er helt modsat normale WTS stævner, hvor der startes fra pontonbro ofte på fladt vand i god ro og orden,” vurderer Michael Krüger, der forventer at Andreas Schilling op af vandet 30-40 sekunder efter de førende. I skiftet til cyklen kaldet T1 gælder det om at holde hovedet koldt og kommer hurtigt og fejlfrit ud på asfalten.

”Efter svømningen skal blodet i kroppen omdirigeres fra arme og overkrop til ben og underkrop. I skiftezonen skal han skal orientere sig og sikre, at han ikke kommer ud på cyklen alene. Den første kilometer bliver et helvede på flad vej. Her vil der blive kørt vanvittigt hurtigt og der skal helst være nogle andre, som trækker frem mod stigningen, hvor Andreas vil angribe,” siger sportschefen.

Går efter god psykologi
Han fortæller, at Andreas Schilling har etableret sig i feltet som en af dem man skal regne med på de 40 km cykling. Det kan få betydning for, hvem Andreas kommer af sted med og om psykologien i en angrebsivrig gruppe bliver god. Og bliver den det, vil der åbne sig muligheder for at være med helt fremme, når der tages hul på det afgørende løb på 10 kilometer. Også her er taktikken at gå hårdt ud med alt, hvad remmer og tøj kan holde.

”Han kommer til at lægge hårdere ud, end han måske ville gøre rent instinktivt. Men der bliver gået hårdt til den. Vi regner med, at den første kilometer bliver tilbagelagt på 2:45 min. Andreas skal gå med og hænge på for der kan sagtens gå taktik i den. I forhold til på cykel er der ikke så store fordele ved at ligge i læ bag andre løbere, men det psykologiske i at være med i en gruppe i forhold til at ligge isoleret kan få stor betydning,” forklarer Michael Krüger.

Store lande stiller op som hold
De store triatlonlande som f.eks. England har hele tre atleter med. Det betyder, at de har en decideret hjælperytter med, der skal sikre, at stjernen på holdet bliver afleveret sikkert til løbet. For at imødegå dette har Andreas Schilling ifølge Michael Krüger lavet løse aftaler med flere i feltet fra andre mindre lande f.eks. den norske atlet Kristian Blumenfeld, der også er stræk på kuperede ruter.

”I forhold til alliancer er cyklingen den vigtigste del. Og her har Andreas vist, at han er en af de bedste man kan komme af sted sammen med, så også på det punkt er jeg fortrøstningsfuld,” siger sportschefen med stor overbevisning.

 

Her løbers der koncentreret ud af skiftezonen (Foto: Fotografen)

Andreas Schilling, norske Kristian Blumenfeld og engelske Gordon Benson under showdown i Stockholm tidligere på sommeren. Andreas skal forsøge at angribe sammen med den norske atlet på cykelruten, mens englænderen er hjælperytter for de engelske stjerneatleter brødrene Alistair og Jonathan Brownlee der er storfavoritter til podiet. (foto: Lea Hoffmann)

BONUS INFO: Så hurtige er top atleterne

Der er fuld fart på triatleterne. Men hvor hurtige er de egentlig? Top 5 atleterne svømmer 1500 i svømmehal lige på 15:55 min. Til sammenligning svømmede vinderen af Danish Open i år Pal Jonsen 15:04. I bølgerne i Rio forventes de hurtigste oppe af vandet på en tid omkring 17-18 min.

40 km cykling er lidt svær at sætte en sammenlignelig gennemsnitsfart på, da ingen cykelruter er ens, men gennem tiden har flere triatleter stillet op ved DM i enkeltstart, hvor de har blandet sig i top 10.

En top 5 OL-triatlet løber en 10 kilometer på 28:40. Til OL i London blev den afsluttende 10K løbet på 29 minutter rent. Til sammenligning blev det danske mesterskab i landevejsløb i år vundet på 29:20. Andreas har en personlig rekord på 29:50 min

I Rio i år forventes den afsluttende 10 kilometer at blive løbet på ca. 30 minutter på grund af den hårde cykling og varmen.

Fakta om Andreas Schilling:
Alder: 25 år
Klub: Fredericia Triathlon Team (træner med Tri Team SDU i Odense)
Bedste resultater:
Nummer 2 ved World Cup i New Plymouth 3. april 2016 (Sprintdistance)
Nummer 4 i World Triathlon Series 2. juli 2016 (OL-distance)
Nummer 8 World Triathlon Series i Hamborg 17. juli 2016 (Sprintdistance)

Danske OL-triatleter:
2000 Sydney: Marie Overbye (nummer 28), Jan Hansen (44)
2004 Athen: Rasmus Henning (7)
2008 Beijing: Rasmus Henning (8)
2012 London: Line Jensen (23), Helle Frederiksen (27)
2016 Rio: Andreas Schilling (?)