ITU Ærespræsident Les McDonald døde den 4. september 2017 84 år gammel.

sep 9, 2017


Her løbers der koncentreret ud af skiftezonen (Foto: Fotografen)

Foto: ITU

 

Nekrolog af Dansk Triatlon Forbunds formand Mads Freund

Den indflydelse Les McDonald har haft på international triatlon kan ikke overdrives.

Les var egentlig alpinist, marathonløber og bjergbestiger. Men da han sidst i 70’erne stiftede bekendtskab med triatlon var han solgt – og retningen i resten af hans liv var udstukket.

Les grundlagde Det Canadiske Triatlon Forbund, og efter en stor indsats for at samle sporten i et verdensforbund, lykkedes det i 1989 at etablere ITU (International Triathlon Federation) – helt naturligt med Les som den første præsident.

Les havde en holdning til kvinder som vi i dag naturligt deler – men dengang var legendarisk indenfor en sports organisation. Total ligestilling på alle niveauer. Politisk, administrativt og sportsligt. Dette indebar også ligeløn på pengepræmier, som vi – efter min information – fortsat er det eneste verdensforbund der praktiserer.

Næste kapitel var at gøre triatlon til en olympisk disciplin og efter mange års hårdt arbejde lykkedes denne manøvre også for Les. Ved legene i Sydney i 2000 var triatlon for første gang på programmet.

Les havde et iltert temperament kombineret med et kæmpe hjerte. Han havde en evne til at styre i den rigtige retning, og bevare sympatien på trods af en meget direkte og ligefrem facon.

Selvom jeg kun mødte Les få gange, var han ekstremt imødekommende og vidende om Danmarks rolle som et at de lande som tidligt udviklede triatlon. Så da jeg i 2014 under en reception efter Grand Final i Edmonton fik foræret et eksemplar af ITUs 25 års jubilæumsbog, var jeg ikke tvivl om, hvis autograf jeg ville have på opslaget.

Selvfølgelig ville Les skrive til mig. Og det blev ikke bare en autograf –

Men en hjertevarm og personlig hilsen.

Vores tanker går til Les, der med sin udholdenhed hjalp os til det stolte og vigtige verdensforbund vi har i dag.

Han var en mand der gjorde tingene færdigt. Både som sportspolitiker og de 5 år i træk han vandt sin AG i Kona på Hawaii.

Ære være mindet om Les.